Alla inlägg under september 2007

Av Legolärarna - 26 september 2007 23:08

 har fått det norska oljebolaget Statoil att avblåsa sin miljardinvestering i en etanolfabrik i danska Kalundborg. I stället går Statoil in i ett danskt projekt med halm som råvara. 


Statoil hade långtgående planer på en etanolfabrik i anslutning till sitt oljeraffinaderi i Kalundborgs hamn på Själlands västkust. Investeringen beräknades till 1 miljard danska kronor, enligt den danska tidningen Ingenjören.

Etanolen skulle framställas av danskt korn och förse den danska och svenska drivmedelsmarknaden med bioetanol.

"- Men efter att ha gått igenom kalkylen en sista gång har vi gjort bedömningen att anläggningen inte skulle vara lönsam - varken på lång eller kort sikt", sade John Berg, chef för Statoils raffinaderi i Kalundborg.

I stället går Statoil in i ett nytt demonstrationsprojekt om etanoltillverkning med halm som råvara tillsammans med det statliga danska energibolaget Dong Energy, den danska sockerjätten Danisco och bioenergibolaget Agbioenergy.

Halmfabriken, som ska stå klar senast hösten 2009, ska kunna processa 30.000 ton halm om året och ge 4.500 ton bioetanol, 13.500 ton foder och 10.500 ton fast biobränsle som kan ersätta kol i kraftvärmeverken.


källa: Dteknik


Copyright © MMVII- VRS - Lego Blogg


Av Legolärarna - 26 september 2007 22:46

Idag så gick inte mycket rätt. Allting blev nästan fel, det vi programmerat hade antingen blivigt för kort för långt eller för snett. Det var inte så bra tempo på lektionen. Men jag hoppas att det blir bättre i morgon. Veckan i sig har varit bra men stressig och vi har fått väldigt mycket gjort annars.

Av Legolärarna - 26 september 2007 22:44

I tisdags så byggde vi på robotarna så dom skulle kunna klara dom olika uppdragen. Vi programmerade också dom så som dom skulle åka på banan.

Man skulle t.ex åka och putta på vind grejer så dom hamna på rätt plats..

Av Legolärarna - 26 september 2007 22:42

I onsdags så byggde vi på robotarna, en våg turbin. Vi såg också en kort film som visade vad uppdragen var som robotarna skulle utföra.

Av Legolärarna - 26 september 2007 22:40

Hej!

Idag har vi inte jobbat med roboten.

Vi hade hemkunskap som första lektion och jag och Rebecka som lagade vegetarisk tänkte mycket på att inte slösa med vatten, vi hällde upp varmt vatten i diskhon och lät det vara kvar medans vi diskade, på så sätt sparade vi faktiskt lite energi. Vi är otroligt nöjda med det!!

I måndags gjorde vi en show som vi sedan ska visa upp för juryn. Jag hoppas på att det går bra, och jag gillar vår egna lilla show riktigt mycket! Vi övade länge i ett litet musikrum. Vi visade också upp det för musikläraren Lasse. Han tyckte att den var bra! YES!

Ja, det var det jag hade tänkt att skriva idag! Hejdå


Av Legolärarna - 26 september 2007 22:39

Dagen började med att vi hade teknik , vi arbetade med robotarna. Efter det hade vi biologi och sedan So. På so-lektionen diskuterade vi lite om olika frågor i gruppen.

I onsdags var i alla fall jag och Victoria åkte till Nordiska Riksmuseet ( vi delade upp gruppen så att vi skulle få så mycket som möjligt gjort, så Kassandra och Lovisa stannade kvar och jobbade med robotarna) där träffade vi en kille som var ansvarig över energianvändningen på museet. De var faktiskt riktigt bra på det där med miljö, de flesta cyklade till jobbet, de jobbade på att isoleringen skulle bli bättre och så vidare. Egentligen skulle man ha gjort det här om en fastighet i fredags, men då var ingen som hade hand om energin på plats.

Av Legolärarna - 26 september 2007 22:38

På fysiklektionen i morse har vi fortsatt att jobba med programmeringen med robotarna. Jag tycker att det har varit ganska svårt men nu börjar det lossna lite. Vi har hunnit göra fyra eller fem uppdrag och det går jättebra med det. Nu har Pauline börjat i vår grupp också vilket är jättekul! Men eftersom vi nu är sex stycken så är vi nästan alltid oense om vad vi ska göra. Showen som vi jobbade väldigt mycket med i tisdags blev jättebra tycker jag, men nu har några ändrat sig och tycker inte alls det, så vi får se vad som händer med det.

Det vi skulle göra i So tills idag hade vi missat, men till slut så började vi skriva en motion efter att alla tyckt olika, och det blev bra. Jag hoppas att vi snart börjar komma bättre överens, men annars så har vi kul i gruppen!

Av Legolärarna - 26 september 2007 22:35

Idag hade vi inte någon vanlig skoldag. Istället hade vi hemstudiedag där vi fick i uppgift att i gruppen besöka en byggnad och att försöka komma på förbättringar på deras energi. Vi har valt Cedergrenska Tornet som ligger i Stocksund. Men tyvärr så fick vi ingen tid idag men däremot på måndag, så då ska vi åka dit.

   Idag ringde vi i gruppen till kommunen för att få reda på mer information om vad folk använder mest för energi i Danderyds kommun. Tyvärr fick vi inte tillräckigt mycket fakta. De kunde inte svara på alla våra frågor som vi ställde, så det var synd. De gav oss inte lika mycket information som vi hoppats på.  Lite senare på dagen åkte vi till Mörby Centrum och började vår stora undersökning. Vi gick runt och frågade över hundra personer där om några olika frågor t.ex som - Om de visste vad förnybar energi var för något osv. Jag tycker att det var en väldigt rolig idé av oss och att det hela gav oss mycket fakta.

 

Presentation

Omröstning

Jag tror att vi kan påverka vårt klimat!
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards