Alla inlägg den 6 september 2007

Av Legolärarna - 6 september 2007 21:35

 

Lego projektet omfattar flera olika ämnen t.ex teknik, biologi, so och slöjd. Det tycker jag är bra. I slöjden har vi börjat jobba med att bygga tittskåp. I tittskåpet ska man skapa en framtida vision med temat förnyelsebar energi. Vi i våran grupp tycker att det ska bli väldigt roligt och vi kom på flera olika saker. Men en idé fastnade vi för. Jag ska inte avslöja för mycket, men vad jag kan berätta är att vi kommer att kombinera olika energiskapande saker t.ex vindkraft, vattenkraft och solfångare. Nästa gång kommer vi att börja bygga vårat tittskåp. Det kommer att bli kul att få använda olika material t.ex trä och tyg.


 

Av Legolärarna - 6 september 2007 21:32


Då vi först fick reda på själva tävlingen, var vi i skolans aula och vår
fysik- och teknik lärare Lena Brännström berättade om den.
Hon visade en robot och vad den kunde göra. Vi tycker att Lego league verkar
vara väldigt kul och spännande.

Av Legolärarna - 6 september 2007 21:31

Den förnybara energin är t.ex fotosyntesen. När solen lyser på växten så tillverkar den druvsocker. Sedan när djur äter växten så får den i sig druvsocker och gör om det till värmeenergi och rörelseenergi. Vatten och vindkraftverk är också förnybar energi.

Den icke förnybara energin är t.ex kärnkraftverk som inte är förnybar energi. Dom gör av med mer energi än vad det hinner bildas..

Av Legolärarna - 6 september 2007 21:30

På våra lektioner har vi fått lära oss om förnybar och icke förnybar energi och varför man hellre ska använda sig av den förnybara. Ej förnybar energi är bl.a Kärnkraft olja och kol, att de inte är förnybara betyder att du inte kan använda samma kraft om och om igen utan att använda nytt hela tiden, men vi har även förnybar energi som är mycket bättre för oss och naturen de förnybra energi sorterna är bl.a bergvärme (som många har skaffat och använder nu vilket är mycket bra), vind/vattenkraft, biobränslen och solceller (àstrålningsenergi). Några av orsakerna till att du inte ska använda kärnkraft är att strålningsenerhi går genom kroppen och skadar celler, vilket kan framkalla cancer, det tar 137 år tills den kluvna atomens strålning att halveras och sedan ytterligare 137 år tills det halveras igen. I te.x Forsmarks kärnkraftverk i Sverige byter man ut en speciell i generatorn utrustning vart femte år och allt avfall begravs 500meter ner i marken.               

Av Legolärarna - 6 september 2007 21:30

  

Förnybar energi och icke förnybar energi

 

Förnybarenergi är energi som alltid kan återanvänds. Men icke förnybarenergi använder vi upp mycket snabbare än den hinner återbildas igen. Till exempel olja och kol, som alltid återbildas men det kan ta flera miljoner år.

Förnybar energi som till exempel sol, vind och vatten finns alltid, solen kan inte sluta lysa, vinden kan inte sluta blåsa och vattnet kan inte försvinna.

Man kan fånga upp solenergi med hjälp av en solfångare. En solfångare är en tunn platta som oftast är gjord av kisel. Solfångaren fångar upp värmeenergi som därefter omvandlas till elektriskenergi.

Man kan också få energi från vinden, då använder man en vindmölla. När det blåser så snurrar den vilket ger upphov till rörelseenergi. Rörelseenergin kan sedan omvandlas till elektriskenergi som vi använder dagligen.

Av Legolärarna - 6 september 2007 21:28

I måndags fick vi reda på att vi i slöjden är indelade i olika grupper. I grupperna fick vi sitta och hjärnstorma och fundera över vilka sätt det finns att använda förnybar energi på. Vår uppgift är nämligen att i varje grupp ska vi göra två tittskåp, som ska föreställa vår idé om hur man kan använda förnybar energi på olika sätt. Det var kul att sitta och tänka fritt om hur man kan göra, på så sätt kom man enklare fram till en bra idé, och även om man fick dåliga idéer så kunde man alltid utveckla dom till något bra. Det är väldigt intressant att prata om energi, för helt plötsligt märker man att man tar nästan all energi för given, tillexempel glömmer nog många att släcka lampor och så vidare när de går hemifrån. Just därför tror jag att det här projektet är väldigt bra att göra, för på så sätt kan alla börja tänka mer på att det faktiskt finns väldigt många enkla sätt som sparar väldigt mycket energi.

Av Legolärarna - 6 september 2007 21:27

Biologi

 

På biologin så har vi fått lära oss kretslopp och fotosyntesen, källan till all energi på jorden är solen. Meniskor har försökt att hitta olika sätt att få ny energi av utan att förstöra vår natur. Och lyckats men nu är det vår tur att se om vi hittar något tänkbart sätt att få ut så mycket energi på ett så naturvänligt sätt som möjligt. Några exempel på energi källor är vattenkraftvärk, solceller och vindkraftvärk.

 

Fotosyntesen är när solen lyser på en växts blad som därmed gör druvsocker. Att växten kan göra detta beror på att de har ett grönt ämne i sig som kallas för klorofyll. En ko äter växten och får energi från druvsockret som omvandlas till rörelseenergi. När kon använt den blir det värme som åker iväg ut ur vår atmosfär och ut i rymden. All energi går inte åt att röra sig med, lite lagras som fett och lite kommer ut ur kroppen som svett eller saliv.

 

Nästan allt i naturen ingår i någon form av kretslopp. Det ända djur som ingen lyckats få in i ett kretslopp är fästingen. Den äts inte av nått djur och gör ingen nytta i naturen.

En hare Tillexempel skulle rubba naturen ganska mycket om den dog ut eftersom så många djur lever på dem som deras föda.

 

Under biologi lektionerna har vi lärt oss en hel del och de hjälper till mycket i de projekt som vi häller på med nu.

Av Legolärarna - 6 september 2007 21:26

Elisabeth F1 Torsdag 6/9-07Vi har inte jobbat med lego projektet idag så jag ska istället berätta lite om vad vi har gjort under de veckor som har varit. Vi började med att åka till tekniska museet, där vi lärde oss bl.a att programmera robotarna. I början tyckte vi att det verkade lite kompliceat men när man väl började var det var det både lätt och roligt.  Under en av fysik lektionerna som vi har haft fick vi reda på mer om förnybar energi som detta projekt till stor del handlar om. Vi fick även lite mer detaljerad information gällande lego projektet. Under slöjd lektionen har vi börjat planera om en framtids vision som ska gå på förnyelsebar energi så att utsläppen minskar.  I onsdags fick vi lära oss hur man gör en power point redovisning. Det verkade väldigt lätt och roligt.  

Presentation

Omröstning

Jag tror att vi kan påverka vårt klimat!
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards