Alla inlägg den 2 september 2007

Av Legolärarna - 2 september 2007 22:29

Den här veckan var vi i aulan och lyssnade på en föreläsning angående tävlingen First Lego League som går ut på att programmera lego robotar och årets tema är förnybar energi. Det visades en kort film om Lego League 2005 och på så sätt fick man en bättre uppfattning om hur projektet går till. På slöjdlektionen fick vi i uppdrag att ta reda på vad förnybar energi är. Fotosyntesens, cellandningens och näringspyramidens innebörd lärde vi oss på biologilektionen. På Tekniska Museet fick vi en inblick i hur man programmerar robotar. Detta skedde genom en demonstration och sedan fick vi prova på robotprogrammering med hjälp av ett specialutformat datorprogram. I datorprogrammet fanns det en guide som stegvis visade hur programmeringen skulle utföras. Programmeringen visade sig vara lättare än förväntat. Fysiklektionen gick ut på energiprincipen, förnybara källor, inte förnybara källor och vad energi egentligen är. Denna vecka har inlett oss på ett utmärkt sätt i projektet First Lego League.

Av Legolärarna - 2 september 2007 22:28

Den här veckan har det hänt mycket med robotprojektet. Det började med att under måndagen samlades vi i aulan där vi fick veta att vi skulle vara med i First lego league. Vi skulle lära oss att programmera robotar. Nästan alla ämnen skulle ingå i projektet och det skulle handla om förnybar energi.

På slöjdlektionen fick vi gå till datasalen och söka information om förnybar energi. Vi fick veta att det var en slags energi som aldrig tar slut. T ex sol, vind och vatten.

På onsdagen åkte vi till tekniska museet för att lära oss programmera robotarna. Först var det två olika uppgifter man skulle göra med roboten: köra i en fyrkant och slå en röd boll. Det var ganska enkelt eftersom man fick exakta instruktioner om hur man skulle göra. När man var klar med det fick man hitta på ett eget program och det var mycket svårare.

På torsdagens biologi lektion pratade vi om fotosyntesen och att det faktiskt också har med energi att göra eftersom fotosyntesen inte skulle fungera utan solenergi. På fysiklektionen pratade vi om vad energi var och vilka olika energier som fanns.

 
Av Legolärarna - 2 september 2007 21:09

I måndags hade vi vår första slöjdlektion. Då fick vi reda på att vi ska jobba med förnybar energi även i slöjd. Vi ska göra tittskåp med förnybar energi som tema. Under lektionen fick vi gå upp till datorsalen och söka på förnybar energi så vi fick veta lite mer om vad det betyder.  På tisdagens biologi gick vi igenom fotosyntesen. Vi diskuterade vad som växten behöver för att kunna utföra fotosyntesen och vilka ämnen som sedan bildas. Ämnena som växten behöver är vatten, koldioxid och solljus. I fotosyntesen så ombildas koldioxiden och vattnet till syre och druvsocker. När vi hade gått igenom de här sakerna gick vi igenom de kemiska förkortningarna för dessa ämnen.I onsdags var vi på tekniska museet för att lära oss att programmera robotarna som vi ska jobba med under ett antal veckor. Tjejerna fick börja programmera så vi killar fick gå runt i museet så länge.   När det äntligen var vår tur började Johan (vår guide) med en genomgång hur man gör när man programmerar en robot. De visade sig att de flesta tyckte det var lättare än vad de trodde. Vi fick två uppgifter som vi skulle göra på ungefär en timme. Den första uppgiften var inte så jättesvår. Man skulle programmera roboten så att den åkte runt i en kvadrat. Den andra uppgiften var lite knepigare. Då skulle roboten åka fram till en blå boll men inte slå bort den, den skulle sedan backa tillbaka för att sedan köra fram igen till en röd boll och slå bort den. När man gjort klart sina uppgifter fick man göra en egen programmering.  Under torsdagens fysiklektion diskuterade vi om vad energi var och vilka olika sorters energi det finns. Vi pratade också om vilka energier som var förnybara och de som inte var förnybara. Vi fick också se på två filmer som handlade just om förnybar energi.  På fredagens biologilektion gick vi först igenom vår läxa som handlade om fotosyntesen och förbränningen. Sedan pratade vi om stärkelse och om druvsocker. Vi gick också igenom vad cellulosa var och var man kan hitta cellulosa.  Under fysiklektionen i fredags tog vi först en repetition av vilka sorters energier det finns. Sedan berättade Pia för oss hur man skulle göra när man ska skriva i sin dagbok. I slutet av lektionen fick vi reda på våra grupper som vi ska jobba med nu i åtta veckor.

Av Legolärarna - 2 september 2007 20:21

Det första vi fick veta om tävlingen var när dem hade en introduktion i aulan om robottävlingen. Vi fick se en film som var väldigt intressant och det lät som en väldigt rolig tävling. Vi trodde att det skulle vara väldigt komplicerat att bygga med robotarna och så, men sen när vi fick åka till tekniska museet och prova på det, så visade det sig vara jättekul och inte alls svårt.

 

Vi ser fram emot tävlingen väldigt mycket, det låter som något nytt och spännande att prova på. Det här med att man också måste uppträda med sång eller så, och sen ha ett tal om förnybar energi verkar väldigt bra påhittat, för det blir liksom flera tävlingar i en.
Vi ska göra vårt bästa för att det ska gå så bra som möjligt i tävlingen, och som jag skrev förut, det låter verkligen som en intressant och kul tävling att se fram emot.

Av Legolärarna - 2 september 2007 16:33

När vi fick reda på att vi skulle bygga och programera en LEGO robot blev alla väldigt glada, men mest glada tror jag att vi i grupp D3 blev, eftersom det ju bara var för ett par år sedan som vi la upp legolådorna på vinden. Vi tycker verkligen att det ska bli superkul att tävla och programera roboten. Just nu är vi också nyfikna på både uppdraget som kommer och på showen som tydligen inte alls behöver ha med förnybar energi att göra. Vi funderar fortfarande på vad vi ska göra och vi får se vad vi kommer på. Tekniska museet tyckte vi var intressant och trevligt! Vi tackar Fia och ”Company” för att vi blev så väl omhändertagna!

Förövrigt så tycker vi att det är bra att projektet involverar många ämnen, då finns det något för alla smaker.

Kan man sammanfatta våra reaktioner med ett ord? Japp;

HURRA!

Av Legolärarna - 2 september 2007 11:01

Energi kan inte skapas

Denna vecka har vi pratat om energiprincipen, den viktiga naturlagen som säger att energi inte kan skapas och inte förstöras. Det innebär att energi inte kan förbrukas utan endast omvandlas mellan olika energiformer.

Energiformerna är:

  •   Elektrisk energi
  •   Mekanisk energi  (lägesenergi och rörelseenergi)
  •   Värmeenergi
  •   Strålningsenergi
  •   Kemisk energi
  •   Kärnenergi

Vi har även pratat om vilka energiomvandlingar som sker i till exempel ett kärnkraftverk eller i ett vind- vatten och sol-kraftverk.

Presentation

Omröstning

Jag tror att vi kan påverka vårt klimat!
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards