Alla inlägg den 4 september 2007

Av Legolärarna - 4 september 2007 21:56

Idag i biologin har vi börjat prata om naturens kretslopp och att det vore bättre om vi människor började äta mer grönt (växter) så att inte de olika djurarterna dör ut. Vi har börjat prata mer om vad förnybar energi är så att man har fått en bättre bild om vad det är och vad vi kommer att jobba med. Både i biologin, slöjden och fysiken har vi börjat prata om förnybar energi, men på olika sätt och från olika håll så man börjar förstå det hela bättre nu än i början då det var lite oklart och det lät ganska komplicerat.

Av Legolärarna - 4 september 2007 21:54

Måndag 3/9 Idag arbetade vi med projektet i slöjden. Det är ett projekt som går ut på att man gruppvis skall göra två tittskåp som hör samman. Självklart ska det ha temat förnyelsebar energi, meningen är att man då skall hitta på en ny miljövänlig sorts energi eller förbättra en gammal. Vår grupp började först med att dela upp oss i två ”skåpsgrupper” därefter kom vi på ideèr. Vi började sedan tänka på vad för material vi skulle använda, vilka färger m. m . Vår grupp hade ganska lätt att hitta på saker eftersom vi hade sökt information på nätet  redan förra måndagen. Under nästa lektion kan vi börja mäta ut måtten och klippa/såga ut lådans sidor.

Av Legolärarna - 4 september 2007 19:42

 Besök på museet

  
Vi har åkt till tekniska museet för att få en första lektion i programmering av robotar. Vår lektion var lärorik, vi fick bekanta oss med robotarna och vi fick lära oss att programmera robotarna. Programmeringsprogrammet var inte så komplicerat och vi lärde oss snabbt och enkelt. Vi fick köra robotarna på förra årets banor och prova på en del utmaningar t ex att slå en boll. Robotarna heter NXT. Vi ska nu framåt fortsätt att bygga robotar och delta i en tävling.
Av Legolärarna - 4 september 2007 19:41

Vår första skoldag började med en introduktion i aulan. Därefter åkte vi till tekniska museet. Där träffade vi Fia som har varit domare i Lego League tävlingen. Hon visade oss hur vi skulle programmera roboten med hjälp av datorn. Sedan fick vi två uppgifter som vi skulle få robotarna att utföra. De två uppgifterna var att få roboten att åka i en kvadrat och att få den skulle slå ner en röd boll. Den andra uppgiften var klurigare än den första. Detta var vårt första möte med robotarna. Denna dag var väldigt intressant och kul. :)

Av Legolärarna - 4 september 2007 17:00


Det första vi fick veta om tävlingen var när dem hade en introduktion i aulan om robottävlingen. Vi fick se en film som var väldigt intressant och det lät som en väldigt rolig tävling. Vi trodde att det skulle vara väldigt komplicerat att bygga med robotarna och så, men sen när vi fick åka till tekniska museet och prova på det, så visade det sig vara jättekul och inte alls svårt.

 

Vi ser fram emot tävlingen väldigt mycket, det låter som något nytt och spännande att prova på. Det här med att man också måste uppträda med sång eller så, och sen ha ett tal om förnybar energi verkar väldigt bra påhittat, för det blir liksom flera tävlingar i en.
Vi ska göra vårt bästa för att det ska gå så bra som möjligt i tävlingen, och som jag skrev förut, det låter verkligen som en intressant och kul tävling att se fram emot.


Av Legolärarna - 4 september 2007 16:32

I onsdags åkte vi till tekniska museet för att lära oss att programmera robotarna. Johan som jobbade på museet hjälpte var till vår hjälp när vi skulle lära oss programmera robotarna. Till en början skulle vi lära oss att programmera robotarna så att dem skulle åka i en fyrkant. Vi fick följa en liten manual som visade hur man skulle göra. Nästa uppgift var att få roboten att känna av ljusstyrkan på en boll. Var bollen ljus, slog den bollen och var bollen mörk, ingenting. Till sist fick man göra en valfri programmering och det kommer att bli roligt senare när vi får programmera vår egen robot.

Vi har också fått lära oss om förnybar energi. Det har vi pratat om på biologi lektionen och fysik lektionen.

Av Legolärarna - 4 september 2007 15:53

Energi former

 

Energin kan aldrig förstöras eller skapas på nytt. Den kan bara omvandlas från en form till en annan. Alla energiformer förvandlas tillsist till värmeenergi som åker ut i rymden. Därför är det viktigt att vi får in ny energi som strålningsenergi från solen intill jorden. De olika energiformerna är elektrisk energi, mekanisk energi (rörelseenergi och lägesenergi), värmeenergi, strålningsenergi, kemisk energi och kärnenergi. Värmeenergin är egentligen inte en egen energiform eftersom det är atomerna som rör sig och ger värmeenergi. Den räknas som en egen energiform eftersom man känner av den så mycket vid omvandling mellan  energiformer.

 

Energiprincipen innebär att energi kan inte skapas eller förstöras, den kan bara omvandlas till andra former.

 

Energiformer kan omvandlas till andra energiformer. Elektrisk energi är den energin som kan omvandlas till flest energiformer. Den kan omvandlas till rörelseenergi i elektriska apparater. Värmeenergi i element. Strålningsenergi i lampor.

Mekanisk energi kan omvandlas till elektrisk energi och värmeenergi. Strålningsenergi kan omvandlas till kemisk energi, värmeenergi, kärnenergi, strålningsenergi.

Värmeenergi kan omvandlas till elektrisk energi.

Kemisk energi kan omvandlas till värmeenergi, elektrisk energi, mekanisk energi.

Kärnenergi kan omvandlas till elektrisk energi, värmeenergi, mekanisk energi.

Det här var några exempel på olika omvandlingar av energiformer.

Av Legolärarna - 4 september 2007 15:49

Förnybar Energi !

 

Den här veckan har vi lärt oss om förnybar och icke förnybar energi.

Förnybar energi är t.ex vind kraft och vatten kraft. Med andra ord Energi som aldrig kommer att ta slut. Medan t.ex Olja kan man inte förnya. Det tar million tals  år att ny olja ska bildas.

Kärnkraftverken är en bra men MYCKET osäker energi producent.

Man kan bränna gammal säd etc. Och då blir jorden mycket ber bördig som sedan resulteras i att de planterade växterna  växer snabbare och blir större. Men det är ganska synd att all värmen från den stora värme från elden går till spillo.

Vi alla borde satsa mer på förnybar energi för vi kommer inte att klara oss länge på oljan som är kvar. En storsatsning världen över skulle kunna ändra denna nästan desperata jakt på en bra förnybar energi källa. Vågkraft kan bli en mycket bra energi källa som skulle kunna utvecklas.


På bilden nedan syns en vågkraftgenerator. Den är uppbyggd som ett stort flöte som trycks upp av vågorna och den lilla karbinen som är på botten har lite motstånd och det blir samma effekt som en Cykel Dynamo. Den alstrar lite energi men det är nästan obetydlig. 

Vindkraft är en av våra största förnybara energi källa. Vindkraft finns över hela världen och är vanligt att se. Men den enda minuset med att ha vindkraft är att man inte kan ha den på tätbebyggda områden därför att det för oväsen.



Presentation

Omröstning

Jag tror att vi kan påverka vårt klimat!
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards