Alla inlägg den 23 september 2007

Av Legolärarna - 23 september 2007 22:08

Elbesiktning

I fredags gick jag, Didrik och Oskar W. till “Callisma” i Djursholm. Det är en bilhandlare som säljer exklusiva bilar som Ferrari, Aston Martin m.m

Våran engergibesiktning gick riktigt bra och dem var trevliga. Men tyvärr kunde vi inte få ihop all information eftersom Callisma bara hyr lokalen så att ägeren till lokalen inte hade tid och chefen på Callisma inte kunde allt. Dem var mycket medvetna om miljön där och lokalerna är helt nyrenorverade och dem använder bara energi lampor. Vi kommer att avslöja mer men en sak jag kan säja ät att bilarna som dem har där med över 500hk inte är de miljövändligaste.  

Av Legolärarna - 23 september 2007 22:05

Under våran lektion på torsdagen så höll vi på att bygga plogar och vågkravverk med små legobitar. Jag och Oscar P. byggden en plog med stödande hjul som fungerade jättebra. William och Oskar W. satt bara och lekte med legot och gjorde något oseriöst vågkraftverk som den senare demonterade. Didrik byggde en egen plog för att ploga fram några specifika hinder. Jag tycker att alla hade gjort ett bra jobb på den lektionen förutom Oskar W och William som bara lervade sig, men jag hopas på framsteg nästa lektion.

Av Legolärarna - 23 september 2007 19:43

Idag fick vi börja programmera roboten och så fick vi bygga delar som vi ska koppla på roboten. Jag och Astrid började programmera roboten, det gick bra. Vi började med att bestämma i vilken ordning vi skulle lösa uppdragen. Vi ska försöka lösa så många uppdrag som möjligt på två och en halv minut. För att programmera fick vi först mäta med måttband hur långt den skulle gå på tävlingsbanan och sen slog vi in det i roboten. När vi hade programmerat ett helt uppdrag laddade vi ner uppdraget i roboten. Sen gick vi till tävlingsbordet och provade om vi hade gjort rätt, hade vi inte det fick vi gå tillbaka och ändra i programmeringen. När lektionen var slut sparade vi vårt uppdrag på ett USB minne som vi har i våran legolåda. Shirin och Isabelle har byggt en vågturbin och en av delarna vi ska ha och koppla på roboten.

Av Legolärarna - 23 september 2007 11:22

Flera definitioner på grön el

• "Grön el" är ett samlingsnamn för all el som produceras av förnyelsebara resurser, även storskalig vattenkraft (som ej godkänns enligt Naturskyddsföreningens principer).

• "Miljömärkt el" kallas den el som Naturskyddsföreningen godkänt och kommer från vindkraft, småskalig vattenkraft eller från andra förnybara resurser. Har funnits sedan 1996 och står för cirka 5 procent av den svenska elmarknaden.

• "Elcertifikat" är statens sätt att gynna produktionen av grön el. Genom att vi alla betalar 3 öre per kilowattimme stödjer staten utbyggnaden av exempelvis vindkraft, solenergi och småskalig vattenkraft. Målet är att öka elproduktionen från sådana energikällor med 17 TWh från 2002 års nivå fram till år 2016.


Källa: Naturskyddsföreningen http://www.snf.se/


Av Legolärarna - 23 september 2007 11:15

Av de cirka 150 TWh el som årligen produceras i Sverige kommer 90 procent från vattenkraft och kärnkraft, resten från fossila bränslen och cirka en TWh från vindkraften.

Ett bra år för vattenkraften, alltså ett vått år, kan den producera uppemot 75 TWh, ett sämre och torrare år kanske bara 50 TWh.

Kärnkraften producerar mellan 65 och 70 TWh per år beroende på hur mycket kärnkraftverken måste stå stilla för service och reparation.

Riksdagen beslutade 2002 om ett nationellt planeringsmål för vindkraft på 10 TWh el till 2015. Det skulle ändå bara motsvara cirka 7-8 procent av elproduktionen. Som jämförelse kan nämnas att Danmark får cirka 20 procent av sin el från vindkraftverk.


Källa: Dagens Nyheter 22 september

Läs gärna följande artikel:

Vindkraftspark växer upp i Laholms skogar

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=695901

Av Legolärarna - 23 september 2007 10:38

Fredag 21/9 Idag har vi haft hemstudiedag. Vår grupp gick till Djursholmsbiblioteket och diskuterade frågorna som vi behöver till vår teoretiska uppgift. Vår energibesiktning på biblioteket var mycket trevligt och i slutet diskuterade vi olika lösningar vad man kunde göra för att göra biblioteket mer miljövänligt eftersom det är gammalt (40år) och inte har blivit reparerat sedan det byggdes. Även fast biblioteket inte var miljövänligt var de anställda mycket miljömedvetna och de flesta åkte med lokaltrafik till och från jobbet eller promenerade. Vi fick mycket användbar information. Nästa vecka på måndag och tisdag kommer vi att börja skriva den teoretiska uppgiften som vi sedan ska göra till en PowerPoint presentation. 

 

Presentation

Omröstning

Jag tror att vi kan påverka vårt klimat!
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards