Alla inlägg den 13 september 2007

Av Legolärarna - 13 september 2007 20:16

I slöjd så arbetar eleverna med att göra två tittskåp per grupp i materialet papp som skall ingå i gruppernas presentationer. Inte de vanliga slöjdmaterialen alltså men detta gör vi för att materialet är lätt att återvinna efteråt och för att eleverna skall lätt kunna transportera sina tittskåp eftersom vi räknar med att våra duktiga åttor skall gå vidare i Lego league tävlingen. Uppgiften som de har fått i slöjd är att de skall göra en framtidsvision i förnybar energi som är årets tema och det skall även framgå vad förnybar energi är för något. Alla elevgrupper gör två lådor i kartong, i måttet 40 x 40 x 20 cm, som blir grunden till deras tittskåp.  
Sedan skall de visa sina framtidsvisioner i olika pappersformer som kartong, papp, papper silkespapper m.m Även andra material kan dyka upp i tittskåpen som t.ex metall, trä, textil, färg och eventuellt lite elartiklar.Eleverna kommer att arbeta i 3-D och har i dagarna fått ihop sina tittskåp. Nu kommer tittskåpen börja fyllas vilket vi slöjdlärare ser fram emot.Slöjdlärarna Nette och Maria

Av Legolärarna - 13 september 2007 20:16

Hem och konsumentkunskap...

Under veckorna 36 och 37 har eleverna fått lära sig olika metoder i att koka grönsaker och rotfrukter. Vi har även haft diskussioner kring om varför man som konsument måste bli mer medveten och öka sin förståelse om varför man bör handla mer KRAV – odlade eller ekologiskt odlade livsmedel. Eleverna kom fram till att livsmedel som baljväxter och rotfrukter är något underskattade men förhållandevis billig mat som går att odla i hela landet. Genom att köpa varor som produceras nära konsumenten behöver inte varorna fraktas så långt och på så vis sparar vi energi. Dessa passar utmärkt till soppor, grytor mm. och som är mycket goda att woka. Eleverna fick sedan egenhändigt komponera sin egen rotfrukt och grönsakstallrik allt enligt den vegetariska  tallriksmodellen.

 

Magnus och Eva – Lärare i hem/konsumentkunskap.

  
Av Legolärarna - 13 september 2007 20:05

                                                             SLÖJDEN 

På slöjden fick vi i uppgift att göra en tittlåda. Vi skulle med hjälp av papp och annat material bygga en version av framtiden med temat ”förnybar energi”. Lådan skulle vara 50x50cm och visa en stad och hur dom i staden fick energi.

Vi började med att försöka komma på idéer för hur den här staden skulle få sin energi. Eftersom staden skulle spegla framtiden så behövde man inte veta exakt hur idéerna fungerade, men dom skulle vara realistiska. Alla idéer skrev vi ner på ett papper och hur dom fungerade. Vi kom t ex på att man kunde ha dynamo i bilar och att man kunde ha dynamos i gymcyklarna så alla som tränade tillförde väldigt mycket rörelseenergi som man sedan kan omvandla till elektrisk energi.

                                                  
           BIOLOGI  

På biologin fick vi lära oss vad olika ord och begrepp betydde. Vi gjorde historier med dom för då var det enklare att förstå vad dom betydde. Här är en historia som jag gjorde:

Det var en gång en liten solros som levde i ett ekosystem på en kulle. Ekosystemet bestod av ett stort växtsamhälle. Den här solrosen var en producent, det betyder att den gör sin egen mat. En dag kom en kanin som är en försthandskonsument och åt upp solrosen, men när kaninen åt upp solrosen så försvann 85% av energin som värme energi. Den slungades ut i rymden och hjälpte solen att bilda strålnings energi, som slungades tillbaka till jorden igen. Energin flödar säger man. Kaninen omvandlade den kemiska bundna energin i blomman till värme och rörelseenergi genom förbränning, proteiner, vitaminer och fetter som finns i växten behöver också kaninen för att leva och kunna föröka sig . Sedan blev kaninen uppäten av en varg, där försvann ännu 85% av energin. Vargen som är en andrahandskonsument blev sedan skjuten av en människa (toppkonsument) som åt den, men där försvann också 85% av energin. Det här kallas för en näringskedja och flera näringskedjor bildar en näringsväv. Energin som försvinner varje gång kan man visa i en näringspyramid. När människan dör så kommer nerbrytare t ex daggmaskar och bryter ner resterna till jord och närings ämnen som gör att nya växter kan växa, samma sak händer med vargens och kaninens rester när dom dör. Allt det här går runt i ett kretslopp.

Av Legolärarna - 13 september 2007 20:03

Idag på biologin fick vi veta lite mer om fossila bränslen. Vi fick t.ex veta att de har bildats för flera miljoner år sen av döda växtdelar som spolades med floderna ut i haven och sjönk till bottnen, som sedan har bildats till kol, gas och olja i marken efter miljontals år med högt tryck och värme från jordens inre Vi använder mest de fossila bränslena när vi behöver energi, men eftersom att vi använder de fossila bränslena snabbare än de skapas så kommer de en dag att ta slut. När vi förbränner de fossila bränslena så släpps koldioxiden som har lagrats i bränslena åter fria igen i luften. Vi har också avverkat en hel del skog och det är inte så bra, för då kan inte de träden ta upp koldioxiden genom sin fotosyntes. Det gör så att det blir ett varmare klimat på jorden än tidigare.

Av Legolärarna - 13 september 2007 20:02

Kartong, en linjal, en kniv, några mått och ett hyfsad smart huvud. Det behövdes för att kunna klara av uppgiften på slöjden idag. Varje grupp skulle göra två tittskåp. Anledningen till att vi skulle göra två tittskåp var för att alla skulle kunna arbeta ihjäl sig. Okej, där ljög jag. De ville inte att vi skulle arbeta ihjäl oss utan att alla skulle få göra något. Men jag tror att det ändå skulle funkat ifall varje grupp bara gjorde ett tittskåp, i alla fall i vår grupp. Fast... i andra grupper kanske det inte skulle ha funkat, därför sa jag inget utan gjorde som lärarna sa och delade in oss i två smågrupper inom vår grupp; jag och Matilda, Jennie och Antonia. Tittskåpet (som kommer att se ut som en låda) skulle vara utav kartongpapper och måtten på skåpet/lådan behövde vara väldigt exakta för att det skulle bli bra. Till hjälp hade vi en linjal att mäta med och en kniv att skära med.  Matilda och jag klarade det galant och det verkade också gå väldigt bra för Jennie och Antonia. Nu behöver vi bara fundera på hur det ska se ut i tittskåpet...

Av Legolärarna - 13 september 2007 20:01

Idag har vi inte arbetat så mycket med själva projektet. På fysiken har vi fått information om att det har varit KTH studenter på besök som har informerat om tävlingen. Vi fick också veta att det ska vara 15st uppdrag vilket är många fler än vad jag trodde. I slutet av lektionen visade Johan oss banan där vi ska köra med robotarna den verkade bra men ganska svår. Tills i morgon har vi läxa i biologi där vi ska redovisa några få sidor som handlar om miljö och förnybar energi. På lördag släpps uppdragen och det ska bli spännande att se vad det är.

Av Legolärarna - 13 september 2007 19:28

Idag har vi inte arbetat så mycket med själva projektet. På fysiken har vi fått information om att det har varit KTH studenter på besök som har informerat om tävlingen. Vi fick också veta att det ska vara 15st uppdrag vilket är många fler än vad jag trodde. I slutet av lektionen visade Johan oss banan där vi ska köra med robotarna den verkade bra men ganska svår. Tills i morgon har vi läxa i biologi där vi ska redovisa några få sidor som handlar om miljö och förnybar energi. På lördag släpps uppdragen och det ska bli spännande att se vad det är.

Av Legolärarna - 13 september 2007 19:28

Idag på biologin fick vi lära oss om förnybar energi. Vi fick se en väldigt underhållande film om förnybar energi. Vi fick veta att diamant är den starkaste metallen i hela världen, och också en av de mest dyrbara ädelstenarna som finns. Vi fick ocså veta att vi genast måste sluta med att förbruka så mycket olja, eftersom vi förbrukar mer olja än vad som hinner bildas. Det betyder att oljan en dag kommer att ta slut, och det vill vi ju inte. Eller hur?

Presentation

Omröstning

Jag tror att vi kan påverka vårt klimat!
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards