Alla inlägg den 9 september 2007

Av Legolärarna - 9 september 2007 19:17

Ofta finns det två rulltrappor brevid varandra som går åt samma håll. Så är det  ibland på väg upp och ned från tågperrongen i Mörby Centrum. När det inte är någon som åker står de still. Ibland ser man två personer åka i olika rulltrappor istället för att välja samma och på så vis spara energi. Brukar du tänka på detta?

Av Legolärarna - 9 september 2007 19:16

Om jag ska sammanfatta veckan och vår grupp, tycker jag allt har fungerat jätte bra, speciellt på slöjden i torsdags. Vi fick fram en bra plan om hur vi skulle göra vårt lilla ”tittskåp” och skrev ner allt som en ritning. Jag är jätte nöjd med den lektionen och vad vi gjorde, och eftersom vi var så nöjda med våra två idéer, har jag nu bestämt mig för att inte berätta om hur vi tänker göra, tyvärr! Vi hade en massa roliga och spännande idéer, men kom fram till de här två idéerna, eftersom de kändes lite speciella. Även denna vecka har vi pratat väldigt mycket om olika energier, till exempel värmeenergi och rörelseenergi. Detta projekt är jättekul som det ser ut nu, så vi får hoppas att det går bra också. Det skulle verkligen vara kul om vi gick vidare till Stockholmsfinalen!

Av Legolärarna - 9 september 2007 19:15

 Energiformer och Energiprincipen 

Energi används hela tiden överallt. Man använder energi när man äter, när man kollar på tv, pratar i telefonen och t.o.m när man tar upp en sten. Energi består inte av några atomer och går inte att ta på. Exempel på olika energiformer är: elektrisk, mekanisk, värme, kemisk och kärnenergi.

Elektrisk energi kan skapas när elektrisk spänning uppstår ute i naturen, t.ex när mellan moln när det åskar. Så fort elektrisk spänning skapas frigörs energi som ger upphov till ström. Ström används t.ex när man använder spisen eller datorn. Mekanisk energi finns i t.ex en sten –lägesenergi och när man tar upp den och sedan släpper man den –rörelseenergi. Det kan också vara energin som skapas av vindens rörelser i ett vindkraftverk, det är också rörelseenergi.

Värmeenergi är egentligen rörelseenergi när atomerna rör sig fortare och fortare. Men när värmeenergi förvandlas till en annan energiform går ofta värmeenergi till spillo och då kallas det spillvärme.

Kemisk energi finns lagrad i olja, kol, batterier och i maten vi äter. När våra celler förbränner maten sker en kemisk reaktion och den kemiska rörelseenergin övergår i rörelseenergi eller värmeenergi. Ett batteris kemiska energi omvandlas till elektrisk när man kopplar batteriet till en lampa. Den kemiska energin är lätt att lagra.

Kärnenergi är lagrad i atomernas kärnor. När man delar atomerna – fission och när man isamman dem –fusion, frigörs energi. I solen kan kärnenergi övergå till strålningsenergi och når oss i olika sorters strålning, ultraviolett strålning, infraröd strålning och röntgenstrålning. Röntgenstrålningen har kortats våglängd och är energirikast medan infraröd strålning har längst våglängd och är minst energirik.

Energi har en speciell naturlag: Energi kan omvandlas till andra former men energi kan aldrig försvinna eller nyskapas. Den lagen kallas för energiprincipen

Av Legolärarna - 9 september 2007 16:33

När vi fick reda på att vi skulle göra ett tittskåp blev vi glada och idéerna bara flög upp i hjärnan. Vi hade många idéer men vi valde att vi skulle göra ett nutidsskåp och ett framtidsskåp. I nutidsskåpet skulle vi göra ett vanligt svenskt hus med en massa energislukande maskiner som de flesta har idag fast absolut inte alla som en bil som drar mycket bensin och flygplan som åkte i luften där man så de farliga gaserna som kom ut. I framtidsskåpet var det ett vanligt svenskt hus med apparater med funktioner som inte de flesta hus har idag t.ex stand-by så det inte drar så mycket användbar energi som vi kunnat använda till andra viktiga saker. Vi skulle också ha lågenergilampor som inte utnyttjas som de ska göra i dagsläget. Vi hoppas att det blir en rolig uppgift och att våra tittskåp blir så intressanta som möjligt.

Av Legolärarna - 9 september 2007 11:22


Idag har vi haft slöjd. Vi skulle göra ett tittskåp om en framtids vision, våran grupp kom
på att vi skulle ha andvänding av en miljömoppe. I ena skåpet är nu tid och då går moppen på bensin och
allting är grått och om det skulle fortsätta så här jätte länge så skulle inte naturen se så bra ut.
Och i det andra tittskåpet, är det en miljömoppe som går på vatten o då blir inte naturen förstörd. Allt är grön o fint!
Kort fattat om den "MM" miljömoppen, vattnet värms upp av ett batteri som värms upp varje gång man andväner det. Då
blir vattnet varmt o blir till ånga. Sen går det upp i luften och sen blir det regn, sen faller det ner i en sjö o sen går en
pump som man tankar moppen med.

Av Legolärarna - 9 september 2007 11:21

På slöjden har vi en kul uppgift. Vi ska bygga två tittskåp (av papp), och det ska ha något med förnybar energi att göra. Vi tyckte det skulle vara kul att ha ett positivt och ett negativt tittskåp. Amanda och Emma ville göra den negativa, så Alexandra och jag fick då göra den positiva. Medans Alexandra och jag kladdade på vår extremt förnybara stuga på landet, så gjorde Amanda och Emma en mörk storstad med gasmoln och döda människor på gatorna. Mycket ideer hade vi minsann. Det ska bli roligt och spännande att börja jobba på det här! Vi får hoppas att det går bra...

Av Legolärarna - 9 september 2007 11:20

Idag så hade vi hemkunskap. Då jobbade vi med lokalproducerade rotfrukter eftersom det är bättre för miljön än mat som är producerad i länder som ligger långt bort från Sverige. För att om vi köper mat som kommer långt bort från Sverige måste maten flyttas till Sverige med hjälp av fordon som släpper ut avgaser och därmed påverkar miljön negativt.

  Efter hemkunskapen så hade vi en dubbellektion i biologi. I början av lektionen pratade vi om läxan som handlade om miljöförstöringen. Efter diskussionen så fick vi en liten uppgift att skriva ner våra tankar om miljöförstöringen. När alla var klara med uppgiften så fick vi veta lite mer om de fossila bränslena.

  I slutet av lektionen gick vi ner i datasalen så alla fick skriva in i sina dagböcker.

Av Legolärarna - 9 september 2007 11:17

Energi kan inte försvinna utan bara omvandlas, t.ex en muskel spänns ( rörelseenergi ) då skapas friktion och rörelseenergi blir till värmeenergi. Då har rörelseenergi omvandlats till värmeenergi.

All energi kommer fån början från Solen. Energin " tas upp " av gröna växter. De omvandlar energin till druvsocker och syre - det kallas fotosyntes. Sedan kan vi äta växten och få i oss energin och använda den. Solens energi kallas strålningsenergi.

Det finns 6 olika slags energier: strålningsenergi, elektriskenergi, rörelseenergi, värmeenergi, kärnenergi och mekanisk energi.

Presentation

Omröstning

Jag tror att vi kan påverka vårt klimat!
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards