Alla inlägg den 19 september 2007

Av Legolärarna - 19 september 2007 18:19

Idag tisdagen den 18 september hade vi biologilektion. På lektionen pratade vi om den teoretiska uppgiften.

Den går ut på att vi ska välja ut en hyfsat stor byggnad, sedan ska vi göra en energibesiktning om den. Det innebär att man först ska ta reda på hur denna byggnad får sin el, om elen kommer från en förnybar energikälla till exempel vattenkraft eller om elen kommer från fossila bränslen och vad det finns för saker som kan förbättras ur miljövänlig synvinkel till exempel byta ut vanliga lampor mot lågenergilampor. Sedan skulle man komma med förslag om hur byggnaden skulle kunna bli mer miljövänlig till exempel byta lampor som sagt, byta strömkälla till vattenkraft eller vindkraft och sätta up solceller på taket om möjligt. Vi hade SO-lektion också på den pratade vi lite om förnybar energi och varje grupp fick varsin bok som handlade om förnybar energi.

Av Legolärarna - 19 september 2007 16:42

Denna vecka har vi börjat bygga vår robot.Vi fick en färdigbyggd robot och sedan fick vi ta bort/sätta på egna delar.I de uppdrag vi har fått så är alla plogar/klor färdigbyggda.Vi har också byggt 3st vågkraftverk men kan inte bestämma vilken vi ska välja. Roboten är färdigprogrammerad för solcellerna som ska upp på det lilla husets tak. Då vi fick vår dator först i dag har vi inte kommit så långt med programmeringen ännu.Vi har jobbat bra på lektionerna och alla har nu förutbestämda uppgifter.

Av Legolärarna - 19 september 2007 15:09

I onsdags var jag och min grupp och försökte hitta en allmän byggnad, där vi skulle intervjua ägaren för stället om energin i byggnaden. Det började inte så bra, vårt första mål var norrängsgården. På ”Norrängsgården” hittade vi inte ägaren så vi kunde inte intervjua där. Vårt andra mål var ”Elverket”, men där sa de att det var komunen som ansvarade för bygnaden och energin. Vi tänkte en stund och kom fram till att ”Djursholms slott” kanske kunde vara en bra bygnad att åka till. Där sa en tjej i växeln sa att hon trodde att de som ansvarade för deras elektronik jobbade i Mörby centrum. Det kändes för riskabelt att åka dit tyckte vi, så vi fortsatte leta i djursholm. Efter ungefär en timmes letande utan resultat var vi nära på att ge upp, men då kom Harald på att vi skulle testa ”Villa Paulie”. När vi gick in på ”Villa Paulie” fick vi prata med en dam som för en gångs skull såg ut att ha koll. Vi frågde henne vem som ansvarade för elektroniken på ”Villa Paulie” sa hon att vi skulle sätta oss och vänta en stund. Ca: 5 minuter senare kom hon ut med en man som vi fick intervjua. Vi blev jätteglada och tackade henne för hjälpen.

Intervjun med mannen blev väldigt lyckad.

Av Legolärarna - 19 september 2007 15:08

Idag på tekniken så började byggandet med lego på allvar, för nu skulle vi bygga delar till roboten som skulle vara med på själva tävlingen. Vi byggde två saker. Den ena delen skulle kunna rotera, ungefär som en arm, och den skulle också kunna slå till saker på tävlingsbanan. Anrdéa, Olivia och Johanna hade i uppgift att bygga den. Den andra delen som skulle tillhöra roboten jobbade Josefin och jag med. Den skulle användas till att knuffa sakerna på banan i olika riktningar. Jag tycker att det var ganska svårt att bestämma hur man skulle bygga för vi fick komma på alla idéer själva och bestämma fullt ut hur allt skulle vara, så det gällde att tänka långt och noga. Det var vår första dag med robotarna där vi fick en riktig utmaning. J



Av Legolärarna - 19 september 2007 15:07

Måndag vecka 38 17/9

Idag så var vi i aulan där vi fick vi reda på våra uppdrag vi kommer att ha i tävlingen. Ett av uppdragen var att man ska lägga en solpanel på ett hustak. En annan var att man skulle byta plats på en lastbil och en personbil. Alla uppdragen handlade om förnybar energi. I slöjden började vi också att arbeta med våra tittskåp där jag och Theo började skissa och bestämma hur allt skulle se ut.


Av Legolärarna - 19 september 2007 15:05

Idag, tisdag 9/11, har vi byggt med lego på vår robot. Vi byggde en sak som vi ska sätta längst fram på roboten så den kan fösa träd och dylikt utan att träden ramlar omkull.

Vi byggde också en vågturbin som senare ska användas i ett av uppdragen vi fått.

Av Legolärarna - 19 september 2007 15:03

Idag, tisdagen den 18 september, var det som en vanlig dag i skolan. ViIdag pratade vi om vad vi skulle göra påi SOo-lektionerna klasserna framöver och det är att vi ska komma påupp med en ideé om hur vi ska kunna kan spara mycket energi och hur vi ska kunna använda förnyelsebara bränslen på olika sätt. Efter att vi har kommit påupp med  en idé ska vi beskriva vår idévissa och skriva  hur viman ska få igenom vårtett förslag i riksdagen. Vi ska senare ( om ca två veckor ) presentera vår idé för klassen och berätta om hur vi fick igenom den i riksdagentill klassen. Vår grupp kom inte på några bra idéer =(. Vår gruppi pratade också om vad vi ska göra på fredagen när vi har studiedag. På studiedagen ska vi åka till en byggnad och vara ”miljöpoliser”. Vi och ska titta i genom byggnaden, ute och inne, och se vad somden kan förbättras där, för att hjälpa miljön. Vår grupp bestämde vart vi skaulle åka på fredag och det ärvar till vår gamla skola där vi gick när vi var yngre. Vi kommer att fråga om vi kan vara där på I morgon, onsdagen den 19 september, kommer vi att fråga om vi får lov att vara där och titta och om inte det funkar så får vi väll komma på någon annan idé. Det var vad våran grupp gjorde den 18 september.    

Av Legolärarna - 19 september 2007 15:02

Idag har vi haft SO, vi gick inte in så mycket på ämnet ”förnybar energi”, utan tillbringade lektionen med att svara på nutidsfrågor och stenciler om riksdagen.

Vi hade inte mer lektioner som berör projektet.

Jag tycker nu när vi har kommit en liten bit längre med projektet och fått uppdragen att det börjar bli lite svårare men ändå kul.

Det verkar iallafall spännande att börja med programmeringen med robotarna och show och teoridelen.

Jag tycker att detta projekt är väldigt svårt och komplicerat och skulle vilja att på någon lektion få lite mer hjälp om att förstå varje del av projektet.

Presentation

Omröstning

Jag tror att vi kan påverka vårt klimat!
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards